• Stratensweg 3

    3245 NG Sommelsdijk

Wortelpeterselie

Wist je dat: Wortelpeterselie ook wel een ‘vergeten’ groente wordt genoemd?

Naast knolselderij telen wij binnen Go crops ook wortelpeterselie, wat ook één van de ‘vergeten’ groenten te noemen is. Wij telen de peterseliewortels voor een hele range klanten; van supermarkt, cash & carry, groothandel tot industrie. 

De teelt van wortelpeterselie: De teelt begint in het voorjaar met het bewerken van de grond, waarna er ruggen worden gemaakt van 75 centimeter breed. Vervolgens worden op deze ruggen de peterseliezaadjes gezaaid, waarmee het groeiseizoen begonnen is. Het laten kiemen van de peterseliezaadjes is vaak een uitdaging, waardoor we een aantal keer moeten beregenen voor een geslaagde opkomst. De oogst van de wortels vindt vervolgens plaats in het najaar. De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt.

Peterseliewortel bereiden: Borstel de wortels goed schoon onder stromend water. Snijd vervolgens een plakje van de onder- en bovenkant. Je kunt de peterseliewortel in blokjes of plakjes snijden en vervolgens koken of stoven. Daarnaast kun je de peterseliewortel verwerken in een puree. Verder kun je de peterseliewortel ook rauw gebruiken, geschaafd in een salade. Héérlijk!

Wortelpeterselie soep

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemberwortel (vers)
  • 1 theelepel kerrie
  • 250 gram wortel (lokale boer)
  • 250 gram wortelpeterselie (lokale boer)
  • 1 liter (groente)bouillon
  • 1 laurierblad
Liever visueel? Bekijk dan de video

Instructies

  • 1.

    Snipper het uitje. Was en schil de wortel en wortelpeterselie en snijd deze in stukken.

  • 2.

    Bak het uitje glazig en pers knoflook en gember erboven uit. Voeg kerrie toe en bak allemaal even mee. Voeg de stukken wortel en wortelpeterselie toe en bak dat 5 minuten mee. Doe er 1 liter bouillon en een laurierblaadje bij. Breng aan de kook brengen en laat op laag vuur 25 minuten zachtjes pruttelen.

  • 3.

    Haal het laurierblad eruit en pureer de soep met de staafmixer glad. Proef en breng op smaak met wat peper. (en eventueel een scheutje sinaasappelsap of wat rasp)

  • 4.

    Geef er aan tafel voor iedereen slagroom, bieslook mierikswortel en peper- en zoutmolen apart bij. Dan kan men de soep naar eigen smaak afmaken.

logo

Go crops is opgericht in 2022 en richt zich op het verwerken en vraaggestuurd telen van gezonde, Nederlandse producten. Altijd met de gezondheid van de bodem als uitgangspunt, werken we samen met lokale akkerbouwers om duurzame en hoogwaardige producten te leveren.

Een duurzaam geteeld product gebruiksklaar afleveren

  • 100%

    Duurzame energie

  • 100%

    Lokaal geteeld

  • Jaarrond

    Nederlands product