Wist je dat: Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid vitamine B, ijzer en vezels binnen te krijgen?
De teelt van tarwe speelt binnen Go crops een prominente rol, omdat het belangrijk is als rustgewas voor de bodem. Tarwe beslaat als spilgewas ongeveer een derde van ons areaal. We telen zowel wintertarwe als zomertarwe. Bij de graanoogst verhakselen we al het stro ten gunste van de bodemvruchtbaarheid, dienen organische mest toe en telen vervolgens een groenbemester voor extra bodemvoeding. Verder is tarwe een gewas dat een groot deel van het jaar lijkt op gras. Het behoort daarom ook tot grasachtigen. Tarwe wordt geteeld voor de korrels die zich bevinden in de aren (het bovenste gedeelte) van de plant.
De teelt van tarwe: De teelt van tarwe begint in het najaar met het zaaien van de tarwe na de oogst van bijvoorbeeld aardappelen, uien en suikerbieten. De velden kleuren van groen, naar in de loop van de zomer geel. Hierna kan de graanoogst beginnen. Als de tarwe rijp is om te oogsten volgt het dorsen door een combine en wordt het met kiepwagens naar de afnemer gebracht. De tarwe wordt geteeld als rustgewas in het bouwplan en verbetert de bodemstructuur door de diepe beworteling. Hierna is de bodem weer in topvorm en volgt een teelt van bijvoorbeeld aardappelen, uien of knolselderij.
Om de bodem nu en in de toekomst in topconditie te houden, telen we jaarlijks op ruim een derde van ons areaal het rustgewas tarwe. Deze granen houden de bodem tijdens de winter bedekt en doorwortelen de bouwvoor intensief. Na de graanoogst voeren we organische mest aan en volgt er nog een groenbemesterteelt. Hierna is bodem weer in topvorm en volgt een teelt van bijvoorbeeld aardappelen, uien of knolselderij.
Doe de tarwebloem, bakpoeder, zout en kaneel in een kom en meng het door elkaar.
2.
Giet vervolgens de sojamelk erbij en meng het tot een geheel.
3.
Snijd de appel in kleine blokjes en meng deze samen met de rozijnen door het beslag heen.
4.
Zet een koekenpan op het vuur en verhit wat plantaardige boter.
5.
Giet het beslag met een soeplepel in de pan en bak de pannenkoeken 2-3 minuten per kant goudbruin. Voeg telkens wat extra boter toe aan de pan om nieuwe pannenkoeken te bakken.
6.
Leg de pannenkoeken op een bord en leg er een ander bord bovenop om deze warm te houden. Herhaal met de rest van het beslag het bakproces en bak alle pannenkoeken tot het beslag op is.
7.
Serveer de pannenkoeken meteen met eventueel wat stroop en/of poedersuiker.
Go crops is opgericht in 2022 en richt zich op het verwerken en vraaggestuurd telen van gezonde, Nederlandse producten. Altijd met de gezondheid van de bodem als uitgangspunt, werken we samen met lokale akkerbouwers om duurzame en hoogwaardige producten te leveren.