• Stratensweg 3

    3245 NG Sommelsdijk

Sjalotten

Wist je dat: Sjalotten een zoete en milde smaak hebben, in tegenstelling tot uien die scherper en pittiger zijn?

Sjalotten zijn één van de nieuwste gewassen binnen Go crops. Naast gele en rode uien kunnen wij met sjalotten een nog breder pakket aanbieden aan de klant. Wij telen deze sjalotten voornamelijk voor afzet in supermarkten binnen Europa, máár natuurlijk ook regionaal op Goeree-Overflakkee! 

De teelt van sjalotten: Zodra de bodem het in het vroege voorjaar toelaat, wordt de grond bewerkt tot een goed zaaibed om de sjalotjes te kunnen zaaien of planten. Het zaaien en planten gebeurt vanaf de tweede helft van maart tot de eerste helft van april. Tijdens de groei maken wij gebruik van druppelirrigatie, waardoor het water en de meststoffen zo dicht en efficiënt mogelijk bij het gewas worden gebracht. De oogst vindt, afhankelijk van de maatsortering, plaats in augustus of september. Na de oogst worden de sjalotten in een klimaatgestuurde cel opgeslagen, totdat ze op afroep gesorteerd en afgeleverd worden aan de klant.


Deze kleinere uiensoort is eigenlijk geen echte ui, maar wel familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes groeien sjalotten in trosjes aan elkaar. Ook heeft de smaak iets lookachtig, maar toch gebruiken we de sjalot net zoals een ui. De verfijnde smaak maakt sjalotten trouwens erg populair bij veel (hobby)chefs. Het milde en delicate aroma leent zich perfect voor visgerechten, warme sauzen zoals wittewijnsaus maar ook koude dressings.

Tarte tatin van sjalotten met marmelade

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 6 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 800 gram sjalotten (lokale boer)
  • 270 gram vers bladerdeeg
  • 75 gram verse geitenkaas naturel
  • 4 takjes verse munt
Liever visueel? Bekijk dan de video

Instructies

  • 1.

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter met de marmelade in een pan op matig vuur. Halveer ondertussen de sjalotten.

  • 2.

    Verdeel de saus over de ovenschaal en leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de schaal. Rooster 15 min. in het midden van de oven

  • 3.

    Neem de schaal uit de oven. Rol het deeg uit, leg over de sjalotten en stop de randen voorzichtig in. Maak in het midden 1 of 2 inkepingen, zodat de hete stoom kan ontsnappen.

  • 4.

    Bak de Tarte tatin ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 5 min. staan. Leg een serveerschaal omgekeerd op de ovenschaal en keer om. Verdeel de geitenkaas erover en garneer met blaadjes munt.

logo

Go crops is opgericht in 2022 en richt zich op het verwerken en vraaggestuurd telen van gezonde, Nederlandse producten. Altijd met de gezondheid van de bodem als uitgangspunt, werken we samen met lokale akkerbouwers om duurzame en hoogwaardige producten te leveren.

Een duurzaam geteeld product gebruiksklaar afleveren

  • 100%

    Duurzame energie

  • 100%

    Lokaal geteeld

  • Jaarrond

    Nederlands product