Wist je dat: Er tot wel vijftien porties friet van één aardappelplant gemaakt kunnen worden?
Aardappelen is één van de hoofdteelten binnen Go crops. Er is onderscheid te maken tussen consumptieaardappelen en fritesaardappelen, die allebei door ons worden verbouwd. Naast aardappelen voor consumptie telen wij ook pootaardappelen, voornamelijk voor eigen gebruik. Dit zijn aardappelen die dienen als uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt van het jaar daarna.
De teelt van aardappelen: De teelt begint in het vroege voorjaar met het voorkiemen van de aardappelen, waardoor ze een vlotte start hebben als ze de grond in gaan. Vervolgens worden de aardappelen gepoot in een grote rug grond. Hierdoor krijgen ze ruimte om zich te ontwikkelen. Afhankelijk van het ras wordt er tussen augustus en oktober geoogst. Wanneer de aardappelen oogstrijp zijn worden ze met een machine gerooid en met kiepwagens van het land naar de bewaring vervoerd. Vervolgens worden ze op afroep geleverd aan onze afnemers, bijvoorbeeld als tafelaardappel voor de supermarkt of voor de friet.
De aardappel is met recht een superfood dat we ook nog eens lokaal zeer goed kunnen telen. Aardappelen bevatten minder calorieën dan bijvoorbeeld pasta en zitten vol vitamines, zoals vitamine C, B-vitamines, kalium, magnesium, ijzer, koolhydraten en eiwit. Nog mooier: kook je hem in de schil, dan zitten er ook nog eens heel veel vezels in. Kijk voor meer informatie op www.aardappels.nl
Verwarm de oven op 200 graden. Schil de aardappels en was deze. Snijd ze daarna in plakken en lange repen zoals echte frieten. Maak de verse frieten goed droog met een keukenpapiertje. Doe ze in een kom en voeg de olie toe en schep er doorheen. Voeg dan ook het zout en bloem toe en schep nogmaals goed door.
2.
Verdeel de frieten over een bakplaat, houd genoeg ruimte tussen de frietjes en bak ze eventueel in 2 keer of op 2 bakplaten. Zet ze 20 min in de oven. Draai ze daarna om en bak nogmaals 20 tot 25 min in de oven, tot ze mooi bruin en krokant zijn. Lekker met mayonaise!
Go crops is opgericht in 2022 en richt zich op het verwerken en vraaggestuurd telen van gezonde, Nederlandse producten. Altijd met de gezondheid van de bodem als uitgangspunt, werken we samen met lokale akkerbouwers om duurzame en hoogwaardige producten te leveren.